turn up the tempo

- vol. 2

- Musikkens møde om diversitet foran, på og bag scenen

På musikmødet ” Turn Up the Tempo” står de rytmiske og klassiske musikmiljøer skulder ved skulder i ønsket om mere ligestilling og større diversitet på og bag scenen og blandt publikum.

Turn Up the Tempo består af tre muligheder:
KL 9.30
KL 12.00
KL 15.00
KL 18.00

OMSTILLING TIL MANGFOLDIGHED

– gratis coaching for musikorganisationer der vil diversitet og forandring

præsenteres af Dansk Komponistforening og Talk Town

deltagelse er gratis.
torsdag d. 9. maj, kl 9.30-15.00
Onkel Dannys Plads, Vesterbro

Mangfoldighed er ikke noget, vi kun præsenterer på scenen – det er en værdi og strategi, som styrker, udvikler og kvalificerer jeres musikorganisation

Drømmer din organisation om at nå ud til og blive relevant for flere – publikummer, kunstnere, medarbejdere? Ønsker du at skabe et miljø, hvor folk med forskellig baggrund føler sig inkluderet og motiveret til at yde deres bedste både på og bag scenen? Hvis svaret er ‘ja’ til det ene eller begge spørgsmål; har du da en strategi for, hvordan organisationen lykkes med det?

Omstilling til mangfoldighed giver 6 udvalgte musikorganisationer mulighed for at deltage gratis i et individuelt og intenst sparingsforløb med professionelle organisationseksperter fra Danmark og England.

Som organisation kan I får feedback og sparring på det arbejde, I allerede gør, eller få hjælp til at udvikle en plan for hvordan I kan komme i gang med at arbejde med mangfoldighed, og skridt for skridt påbegynde en omstillingsproces.

Det hele foregår torsdag den 9. maj kl. 9.30 – 15.00 i Råhuset på Onkel Dannys Plads, Vesterbro. Dagen består både af individuel sparring samt erfaringsudveksling i plenum. Vi byder på frokost undervejs, og hver organisation får sparring med to forskellige eksperter i løbet af dagen.

hvad kræver det af jer?

• I er en etableret musikinstitution (festival, ensemble,
orkester, spillested m.v.), organisation eller forening
• I arbejder allerede med mangfoldighed eller ønsker
at komme i gang med det
• I deltager min. to personer, herunder min. én på
ledelsesniveau
• I ønsker sparring på jeres igangværende indsatser eller idéer
• I deltager på Talk Town 2020 og diskuterer jeres arbejde og
deler jeres erfaringer

hvordan kan jeres musikorganisation komme i betragtning?

• Send en A4-side hvor I beskriver jeres organisation, og hvordan I arbejder med mangfoldighed i netop jeres
organisation. Hvis ikke I allerede arbejder med mangfoldighed, så beskriv hvor I ønsker at lægge en indsats

• Fortæl også hvilken udfordring I særligt står med, og hvad I gerne vil have sparring på

send beskrivelsen til: sth@komponistforeningen.dk

På baggrund af de indsendte ansøgninger udvælger vi seks organisationer til Omstilling til mangfoldighed.

Har du opklarende spørgsmål så tag kontakt til: Sine Tofte Hannibal, daglig leder i Dansk Komponistforening, 30263719 eller Jan Samuelsen, festivalleder af Talk Town, 22251712

præsentation af de tre coaches

Susanna Eastburn er leder af Sound and Music, UK. Hun har været ansat hos Arts Council England og forlaget Music Sales Ltd, hvor hun arbejdede sammen med en række førende kompo-nister, herunder Judith Weir, Kaija Saariaho og Esa-Pekka Salonen. I 2000-2004 var hun leder af Englands største festival for ny musik, the Huddersfield Contemporary Music Festival.

Susanna Eastburn sidder i bestyrelsen for Birmingham Contemporary Music Group samt komitéen for The Queen’s Medal for Music. I 2018 blev hun udnævnt som medlem af the Order of the British Empire (MBE) for Services to Music, mens hun i 2017 blev tildelt en Gold Badge Award af British Academy of Songwriters, Composers and Authors (BASCA) for hendes store arbejde for den skabende musik. Og så spiller hun bratsch og er en aktiv kammermusiker.

Anne Boukris er projektchef og strategisk rådgiver i Center for kunst og interkultur. Hun er tidligere minoritetsforsker på RUC, museumsdirektør og ekspert i mangfoldighedsledelse og publikumsudvikling. Hun arbejder med større kultur -og kunstinstitutioner inden for musik, film, scenekunst og museer.

De seneste år har hun udviklet lærings- og kompetencedesign inden for kulturelt entreprenørskab og blev i 2018 beskrevet som en af DK’s vigtigste kvindelige kulturentreprenører.

Jens Rottbøll er partner og chefkonsulent i Living Institute. Han er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium, har arbejdet mange år i den danske musikbranche og startede spillestedet VEGA i København som den første adm. direktør og kunstneriske leder. VEGA er udråbt som et af de tre bedste koncertsteder i Europa.

Jens Rottbøll er certificeret som coach fra ICF (International Coach Federation) og har været HR-direktør hos Bang & Olufsen, hvor han bl.a. var ansvarlig for ledelsesudvikling og global udfoldelse af virksomhedens værdigrundlag.

Siden 2001 har han faciliteret workshops og udviklingsprocesser hos små og store virksomheder og organisationer over det meste af verden som bl.a. Roskilde Festivalen, BASF og Maersk Logistics. Han er ekspert inden for bl.a. strategi og mangfoldighedsledelse, og hans fokus er altid at løse reelle problemer i den virkelige verden.

Jens er næstformand i JazzDanmark og næstformand for Østerbro Teater.

MUSIKKENS MIDTVEJSEVALUERING

- status på arbejdet for diversitet i dansk musikliv

Det er gratis at deltage. begrænsede pladser – tilmelding klik her
torsdag d. 9. maj, kl 12.00-18.00
Onkel Dannys Plads, Vesterbro

Debatten om repræsentation og mangfoldighed har skabt bevægelse i musikbranchen. Bookere, kuratorer og programlæggere bliver i højere grad stillet til regnskab for deres musikprofil, festivaler for deres adfærdskodeks, musikskoler for deres kønspolitik og organisationer for deres sammensætning af bestyrelser og udvalg.

Det forstærkede fokus har affødt mange nye og spændende initiativer. Fra scenen til øvelokalerne, fra bestyrelser til teknikere, fra komponister til frivillige.

Musikkens Midtvejsevaluering inviterer musikinitiativer på tværs af genrer til at reflektere over deres metoder, over vejen de følger og hvilke ringe de spreder i vandet. Det er en midtvejsevaluering for åben mikrofon, hvor vi deler viden og erfaringer, diskuterer og får nye idéer.

 

program:

debat
how do we change: forbrændingen, statement og keychange

Mød spillestedet Forbrændingen der i 2019 udelukkende booker kvindelige artister, Göteborg-festivalen Statement hvor der ikke er adgang for mænd på hverken scenen eller blandt publikum, og projektet Keychange der arbejder med henimod 50/50 i 2022 både på og bag scenen. En debat om mål og middel – kan man gå for radikalt til værks?

debat – rytmisk Musikkonservatorium og Statens Kunstfonds Musikudvalg
diversitet og mangfoldighed i statslige institutioner

Rytmisk Musikkonservatorium barsler med en ’Mangfoldighedsstrategi’, som skal være med til at sikre en større diversitet på en uddannelsesinstitution med et klart overtal af mandlige undervisere og studerende. Nuværende eller tidligere medlemmer af Statens Kunstfonds Musikudvalg Signe Wille Jørgensen, Katrine Nyland Sørensen og Henrik Marstal – der ligeledes underviser på konservatoriet – diskuterer, hvordan institutioner kommer op i gear og hvad man i det nye projekt­støtteudvalg gør for at følge op på arbejdet med ’Charter for diversitet i dansk musikliv’ fra 2017?

break out session – jazzdanmark
jazzcamp for piger

Genreorganisationen JazzDanmark har sammen med Copenhagen Jazz Festival siden 2014 afholdt JazzCamp for Piger på musikinstitutioner i hele landet. Målet er at få piger i alderen 10-15 år til at gribe et rytmisk instrument. Hvordan er det gået siden begyndelsen? Tidligere deltagere fra JazzCamp for Piger fortæller om, hvad campen har betydet for deres forhold til musik, og organisationerne bag gør status på projektet.

break out session – tempi
#metoo i verdensmusikken førte til global mentorordning

Tempi er genreorganisation for folk, world og beslægtede musikgenrer i Danmark og bl.a. fast deltager på verdens største World Music Expo, WOMEX.  I 2017 tog Tempis Laia Kverneland initiativ til en ny global mentorordning for professionelle kvindelige musikere og branchemedarbejdere. Initiativet opstod bl.a. på baggrund af en lang række vidnesbyrd om seksuelle krænkelser og sexisme i verdensmusikmiljøet.

debat
opera anno 2019 – kønsroller

»Operaer er gennem 400 år blevet skrevet af hvide mænd til hvide mænd«, sådan udtalte direktør på Det Kgl. Teater, Kasper Holten sig til Politiken i februar 2019.

Opera er en historisk og meget traditionsbunden genre og spørgsmålet er om den formår at følge med og afspejle samtiden? CPH Opera Festival inviterer et panel til at kigge nærmere på operaens narrativer omkring køn og afsøge, hvordan genrens fortællinger kan klinge mindre patriarkalsk og i højere grad gøre karaktererne relaterbare for publikum anno 2019.

break out session – beats by girlz denmark
flere køn i elektronisk musik

Beats By Girlz Denmark laver undervisning i elektronisk musikproduktion for piger, kvinder, trans- og ikke-binære personer.
To af de tre initiativtagere, Katrine Villadsen og Stefani Wisting, fortæller om opstart af projektet, om metoder og valget om ikke at inkludere mænd i hovedparten af deres aktiviteter.

break out session – rapolitics
rollemodeller og diversitet i musikkens verden

Rapolitics arbejder for at skabe modige unge gennem urbane kunst- og kulturaktiviteter. Herunder med rap som et demokratisk værktøj for at give unge et talerør. Rapolitics kæmper for mere mangfoldighed og en bredere repræsentation. Mød folk fra Rapolitics til en snak om deres formål og metoder, og hør hvorfor det er så vigtigt med rollemodeller og diversitet i musikkens verden. Rapolitics smider også et par tracks med unge rappere.

break out session – dansk komponistforening
fokus på kønsubalancen

Dansk Komponistforening har i en årrække sat fokus på kønsubalancen blandt især komponister og i repertoiret i de klassiske koncertsale og på danske festivaler. Dansk Komponistforening arbejder politisk med emnet både nationalt og internationalt gennem udformning af statistik, netværk, seminarer, paneler og udvikling inden for egne rækker. De giver en status på arbejdet, og hvad det har sat i gang, og deler deres observationer af tendenser, handling, blinde vinkler og udfordringer inden for den klassiske musik.

break out session – o/rioh
at kæmpe for en plads i musikbranchen

“Det er svært for mig at finde mening i at blive ved med at kæmpe for en plads i en musikbranche, hvor jeg enten kan neutralisere anderledesheden ved at agere ‘one of the dudes’ eller indtage positionen som ‘(homoseksuel) kvindelig musiker’, der virkelig skal værdsætte at være en af de få udvalgte ikke-mænd. To positioner, der begge underkaster sig og opretholder hierarkiet.”

O/RIOH er producer, sangskriver og artist og indehaver af pladeselskabet CECH RECORDS.

live på musikkens midtvejsevaluering:

teenage love
– elektropop til kroppen
operacykel
– sopran, baryton, akkordeon og en Christianiacykel
beats by girlz denmark
– nye fingre bag pulten
rapolitics
– unge rappere med holdninger
jazzcamp for piger
– play it again, samantha

nu engarerer vi publikum!

- Workshop for festivaler, spillesteder og musikarrangører om adfærd blandt publikum

præsenteres af roskilde festival og svensk live

det er gratis at deltage. begrænsede pladser. – tilmelding klik her
torsdag d. 9. maj, kl 10.00-12.30
Onkel Dannys Plads, Vesterbro

Seksuelle overgreb er stadigvæk et problem i samfundet, på spillesteder og på festivaler.

Vi tror på at det er muligt at ændre på det!

Mange arrangører har allerede lagt et godt fundament ved at samarbejde med politi og bevillingsmyndigheder. Men det er ved at nå frem til publikum vi kan forandre normerne, og det kræver en fælles indsats fra hele miljøet.

Mød Talskvinde, Christina Bilde, fra Roskilde Festival udfolde festivalens vision om den gode publikumsadfærd og projektet Orange Together og prøv Svensk Lives store projekt Dare to Care, som involverer musikarrangører i et to-årigt forløb om publikumskultur.

På workshoppen kommer deltagerne til at diskutere egne politikker og ideer.

mere om oplæggene:

Orange Together

– Erfaringer og viden om grænser, fællesskab og frirum på Roskilde Festival 2018

I 2018 tog Roskilde Festival initiativ til en undersøgelse af grænseoverskridende adfærd blandt sit publikum. Undersøgelsen kom i stand i samarbejde med seks samarbejdspartnere og over 100 frivillige. Festivalens talskvinde, Christina Bilde, fortæller om projektets udvikling, metoder og erfaringer og om hvilke publikumsrettede initiativer Roskilde Festival arbejder videre med.

Læs artiklen: Orange Together: Forandringen skal komme fra de unge selv

Dare to Care

Dare to Care er et forløb for festivaler, spillesteder og andre arrangører om at skabe en kultur omkring flirting og sex, som bygger på gensidighed, kommunikation og samspil.

Det er Svensk Live og RFSU  der har udviklet konceptet som 8 svenske festivaler over to år gennemgår og implementerer. Dare to Care-workshoppen er en smagsprøve på forløbet og et møde med udviklere og underviserene bag.

Dare to Care er finansieret af Postkodsstiftelsen.

Oplev også Malmø-spillestedet Babel præsenterer det svenske feministiske undergrundsband Arre! Arre! fredag d. 10. maj på Råhuset. Og tag en snak med Svensk Lives unge arrangører, der er på studietur med deres musikarrangør-uddannelse, ”Amplify”. Svensk Live er også værter for lydtekniker-workshoppen ”Technixx”.

Følg os på de sociale medier

X